Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Βενιζέλος: Ευθύνη του πρωθυπουργού το μέλλον της κυβέρνησης!

Ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το «γάντι» του πρωθυπουργού και ανταπάντησε σκληρά: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα ούτε υπευθυνότητας, ούτε αποφασιστικότητας», απάντησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να προσθέσει: «Και εάν κάποιοι υποτίμησαν το ΠΑΣΟΚ ή έκαναν την εσφαλμένη εκτίμηση ότι κάτι φοβάται το ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπικούς λόγους, έχουν κάνει τραγικό ιστορικό λάθος. Τραγικό. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, προοπτική και καθαρούς όρους διακυβέρνησης. Δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πρόκειται για κολοσσιαίο κομβικό λάθος. Διαρρέουν διάφοροι, διάφορα. Θέλω να υποθέσω, επειδή λειτουργώ...
καλόπιστα, ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην των αρμοδίων, αλλά πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς, σενάρια και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, τι δεν ήξεραν, τι ειπώθηκε, πώς ειπώθηκε, μπάστα! Σεβασμός στη θεσμική μας λειτουργία, γιατί μπορούμε κι εμείς να μιλήσουμε για όλα τα θέματα».
Η προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα στη Βουλή για την ΕΡΤ και τη στάση του πρωθυπουργού, ήταν απολύτως σαφής. Απάντησε στον κ. Σαμαρά ότι «αποφασιστικότητα σημαίνει σχέδιο, κανονικές θεσμικές διαδικασίες και συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων», «εκεί που υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες και οι πραγματικές προτεραιότητες», είπε ο κ. Βενιζέλος και αντέτεινε αντί για την ΕΡΤ, την ανάσχεση της ανεργίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, την επανεκκίνηση των έργων του ΕΣΠΑ ...
Για τη νέα σύσκεψη των αρχηγών

Είπε ο κ. Βενιζέλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή:
«Θα συναντηθούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί την Δευτέρα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. είναι προφανές ότι έχει την προτακτική ευθύνη να διασφαλίσει την υπόσταση, τη λειτουργία και την προοπτική της κυβέρνησης, στην οποία του κάναμε τη μεγάλη τιμή να δεχτούμε να είναι Πρωθυπουργός, αποδεχόμενοι μια ευρωπαϊκή πρακτική. Aλλά η ευρωπαϊκή πρακτική πρέπει να γίνεται αποδεκτή σε όλες τις πτυχές. Όχι κάπου ναι, κάπου όχι. Προσέξτε, να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. η οποία “ανέχεται” τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ούτε μια μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. που γίνεται ανεκτή από τους άλλους δυο εταίρους. Είπαμε ότι έχουμε μια κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης. Μια κανονική κυβέρνηση, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων που την απαρτίζουν. Μπορούν να δουν όσοι ενδιαφέρονται πώς λειτουργούν οι κυβερνήσεις παντού, ανεξαρτήτως των συσχετισμών των δυνάμεων».
Για την ΕΡΤ : Μείζον θέμα Δημοκρατίας
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε :
«Είμαστε υπέρ της άμεσης ριζικής αναδιάρθρωσης στην ΕΡΤ και σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία. Θέλουμε πλήρεις θεσμικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας της ΕΡΤ. Έχουμε κάνει κι εμείς πολλά λάθη στο παρελθόν κατά την διάρκεια των κυβερνητικών μας θητειών...»
Υπογράμμισε ότι η πτώση του σήματος της ΕΡΤ που μεταδίδει και τις συνεδριάσεις της Βουλής, είναι «ένα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τη λεγόμενη εσωτερική αυτονομία του κοινοβουλίου, ρυθμίζεται από την εκτελεστική εξουσία ερήμην της Βουλής»...
... «Η πτώση του σήματος της ΕΡΤ, το μαύρο στην οθόνη, έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται και η δορυφορική εκπομπή, άρα η επαφή της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τους απόδημους Έλληνες απανταχού της γης. Έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η μετάδοση των εκπομπών του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του ΡΙΚ, στην Ελλάδα και πολλών έγκυρων ξέων τηλεοπτικών σταθμών δημόσιου χαρακτήρα, όπως το γαλλικό TV5, το BBC κοκ.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, πρόβλημα δημοκρατίας. Καταγράφονται πολύ σοβαρές αντιδράσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ είναι ένας καταλύτης. Γιατί προφανώς θέλουμε ριζική αναδιάρθρωση στο κράτος, τομές, αποφασιστικότητα. Ο πολίτης θέλει άλλο κράτος στην υπηρεσία του και στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θέλει διαφάνεια. Δεν θέλει όμως, εκ των ενόντων και εκ του πλαγίου, πρόχειρες λύσεις για να καλύψουμε την υποχρέωση μείωσης του προσωπικού του δημοσίου κατά 2.000, επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε σωστά και έγκαιρα τη λύση αυτή».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου