Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα και προσθέτει νέα προαπαιτούμενα για τις δόσεις!

Η μεγάλη πολιτική αστάθεια που προκάλεσαν οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο με την απόφαση περί κλεισίματος της ΕΡΤ, φαίνεται πως κάθε άλλο παρά έκαναν την τρόικα να ξανασκεφτεί έστω και στο ελάχιστο τις απαιτήσεις της από την κυβέρνηση. Έτσι, οι δανειστές αναμένεται να κρατήσουν την ίδια σκληρή απαιτητική στάση και μάλιστα αναμένεται να ζητήσουν να περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (που μπορεί να φθάσουν και τα 8,1 δισ. ευρώ) η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου!
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η τρόικα φέρεται να θέλει να προσθέσει στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις, τις δράσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο αλλά δεν έχουν προωθηθεί μέχρι στιγμής, κάτι το οποίο...
αποδίδεται (από την τρόικα) σε έλλειψη πολιτικής βούλησης ή σκοπιμότητες. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η πώληση μικρών τραπεζών που έχουν περιέλθει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν προλαβαίνει και ζητεί παράταση έως τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεγάλους συμβιβασμούς, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τι κατά τη γνώμη της είναι εφικτό να γίνει έως το τέλος Ιουλίου πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Η ίδια η τρόικα όμως έχει μεταξύ άλλων ζητήσει να είναι προαπαιτούμενα:
1. Η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.
2. Η άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου. Η τρόικα θεωρεί ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως η Γ.Γ. Εσόδων και να «προικιστεί» με τα εργαλεία που απαιτούνται για αποτελεσματικούς ελέγχους.
3. Προαπαιτούμενο θα είναι, επίσης, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.

Το αγκάθι των δημοσιονομικών
Σε ό,τι έχει να κάνει τα δημοσιονομικά, η τρόικα εκτιμά ότι το κενό δεν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ φέτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εισπραχθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η θέση της τρόικας παραμένει ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά ακόμη και να υπήρχαν, η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν αντιπαραγωγικός τρόπος για να χρησιμοποιηθούν.
Πρόβλημα είναι, επίσης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το κατά πόσον η διαφαινόμενη αποτυχία στην είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ φέτος αποδίδεται σε κακό σχεδιασμό και εκτέλεση από την ελληνική πλευρά ή σε εξωγενείς παράγοντες (γεωπολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια»). Η εισήγηση των στελεχών της τρόικας που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πως για την αστοχία δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος δεν θα αλλάξει. Θα αναζητηθεί τρόπος κάλυψής του μέσω αναθεώρησης του προγράμματος, με το να υλοποιηθούν νωρίτερα αποκρατικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου